تخمه ی آفتابگردان غنی از سلنیوم، امگا3، مواد معدنی، ویتامینها و بسیاری از مواد پر فایده ی دیگر می باشد و خواص تخمه آفتابگردان بسیار زیاد می باشد از جمله اینکه سلنیوم موجود در تخمه آفتابگردان برای بیماری تیروئید بسیار مفید می باشد و همچنین منزیم موجود در آن باعث محافظت از قلب، ماهیچه ها و مغز می شود و برای درمان افسردگی بسیار مهم می باشد.
در تخمه ی آفتابگردان ماده ای وجود دارد به نام ریبوفلاوین که باعث افزایش انرژی بدن هنگام ورزش و یا غیره می شود، همچنین تخمه ی آفتابگردان برای پوست و زیبایی، مراقبت از موها، کاهش وزن، تحکیم استخوان، بهبود گوارش، جلوگیری از آسیبهای سلولی، کاهش ریزش مو و غیره مفید می باشد و دارای خواص ویژه برای کبد و دیابت نیز می باشد.
اگر در مصرف تخمه ی آفتابگردان زیاده روی شود باعث چاقی و اضافه وزن می شود و به دلیل کالری نسبتا بالایی که دارد برخی از افراد از مضرات تخمه آفتابگردان در رژیمهای غذایی شان استفاده می کنند.
بهتر است بدانید که طبع گل آفتابگردان گرم و خشک می باشد و برای درمان لاغری، بارداری، ضد التهابی، پوست و مو، اسهال و یبوست، سرماخوردگی و برونشیت، سرطان و استخوان سازی مفید است.
افرادی که به دنبال خوراکی برای تقویت اعصاب می باشند نیز می توانند از تخمه آفابگردان استفاده نمایند و بهتر است که آن را بعد از صبحانه میل کنند همچنین به دلیل وجود ویتامین آ فراوان در تخمه آفتابگردان برای چشمها و دندانها هم مفید است.
تخمه آفتابگردان و کبد چرب
چربی های موجود در تخمه آفتابگردان، چربی هایی است که برای کبد چرب مفید می باشد و ضرری به بدن ما نخواهد رساند اما این در زمانی ممکن است که به مقدار درست مصرف شود. ویتامین های A، D و املاح معدنی موجود در این تخمه به سلامت کبد کمک بسیار زیادی می کند. این املاح به دلیل سم زدایی که برای کبد انجام می دهند، به درمان کبد چرب کمک می کنند.
زمانی که سطح چربی های خوب بالا رود باعث تجمع در اعضای بدن همچون کبد می شود و در نتیجه سبب بیماری کبد چرب خواهد شد.
لازم به ذکر است که تخمه آفتابگردان و دیابت دارای اسید کلروژنیک می باشند. اسید کلروژنیک موجود در دانه های آفتابگردان با کاهش دادن سطح گلیکوژن و محدود کردن تجزیه آن به کبد کمک می کند تا قند خون را کاهش دهد.
تخمه آفتابگردان یکی از آجیل هایی می باشد که امروزه در طب سنتی برای جلوگیری از ورم معده و رفلکس معده مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین مصرف آن باعث کاهش اسید معده نیز خواهد شد. این تخمه منبع بسیار خوب کلسیم است و سطح کلسیم بدن را حفظ می کند. به همین منظور می توان گفت که نقش به سزایی بر روی درمان ورم معده خواهد داشت.
همانطور که می دانید تخمه آفتابگردان به دلیل سدیم بالایی که دارد، دارای قند بسیار پایینی می باشد. افرادی که بیماری دیابت دارند، می توانند به مقدار مناسبی مصرف کنند. باید به این نکته توجه کرد که مصرف بیش از اندازه هرچیزی پیامد خوبی نخواهد داشت.
تخمه آفتابگردان چاق کننده است
چند نوع تخمه در ایران صادر و وارد می شود که تخمه آفتابگردان چاق کننده است و در بین ما ایرانیان دارای جایگاه ویژه ای دارا می باشد که از پروتئین بالایی برخوردار است.
خصوصیات فیزیکی بسیاری تخمه آفتاب گردان برای لاغری نظیر شکل، اندازه، حجم و مساحت، وزن هزار دانه، چگالی، تخلخل، سرعت حد و ضریب اصطکاک استاتیکی جهت طراحی تجهیزات حمل و نقل جاده ای و جابجایی، پوست کنی، خشک کردن، روغن کشی و انبار داری ضروری است که شکل و اندازه دو پارامتر عمده در طراحی جدا سازیهای الکترو استاتیک و ماشینهایی درجه بندی می باشند.
در بین گیاهان زراعی اهمیت دانه های روغنی به عنوان یکی از منابع مهم تامین کننده انرژی در جهان غیر قابل انکار است که تخمه آفتابگردان خام برای لاغری بهتر بوده و دانه های روغنی به عنوان ماده اولیه روغن نباتی از جمله محصولات استراتژیک در کشور ما به حساب می آیند.
لزوم توجه و رسیدگی به وضعیت تولید آنها نشات گرفته از ضرورت نیاز به روغن در سبد مصرف خانوار می باشد که امروزه 70 درصد از روغن مورد نیاز کشور از خارج تهیه شده که همین مقدار نیز به صورت روغن خام وارد کشور میشود.
در حال حاضر آفتابگردان به عنوان یکی از مهم ترین گیاهان یکساله روغنی در جهان شناخته شده است و با تولید سالانه در حدود ۲۵ میلیون تن دانه روغنی در جهان در ردیف سویا، پنبه دانه، بادام زمینی و کلزا قرار گرفته است.